torstai 19. syyskuuta 2013

Tasokoe



Tänään aamupäivällä ensimmäisen luennon jälkeen meille oli merkitty lukujärjestykseen tasokoe. Kokoonnuimme kaikki samaan luentosaliin, jossa kaikki luennotkin ovat, ja kaksi luennoitsijaa oli siellä jo paikalla. Meidät pyydettiin istumaan, ja toinen luennoitsijoista alkoi powerpointin avulla esitellä tasokokeen pointtia ja tilastoja opinnoissa pärjäämättömyydestä. Kuulemma ongelmia syntyy, kun opiskelijoiden tasot ovat liian erilaisia, ja tasokoe onkin hyvä tilaisuus huomata, jos ei ole oikealla alalla vaan koulussa esim. vanhempiensa pakottamana. Jos kokeessa pärjää liian huonosti, voidaan opiskelijaa tarvittaessa kehottaa vaihtamaan laitosta.

Itse en juurikaan puheesta hermostunut, koska minulle riittää saada kelan kannalta riittävästi opintopisteitä, eikä vaihtareiden laitoksia käsittääkseni voi muutenkaan tuosta vain vaihdella. Katsoin kyllä tarkasti tilastoja niistä aineista, joita opiskelijat suurimmaksi osaksi uusivat, ilmeisesti itse en ollut ilmoittautunut yhdellekään niistä kursseista.

Lopulta meille jaettiin koepaperit, kysymyksiä oli lähes 42 ja aikaa 45 minuuttia. Osasin itse vastata kahteen kysymykseen, nimittäin niihin molempiin, joissa piti muuttaa binaarilukuja desimaaleiksi ja toisinpäin. Tietojenkäsittelytieteen kysymykset menivät minulta täysin ohi, mutta niin myös matematiikkaan ja logiikkaan liittyvät: niissä viittailtiin lauseisiin, joista en ollut koskaan kuullut, ja käytettiin merkintöjä, joita en ollut koskaan nähnyt. Ajattelin, että hyvä, ainakin luennoitsija saa realistisen kuvan osaamisestani.

Kun koetta oli tehty kymmenisen minuuttia, luennoitsija ilmoittaa, että koska meistä kuitenkin tulee insinöörejä, voimme varmaan seurata powerpointtia kokeen tekemisen aikana. Lopetin kokeen tekemisen ja yritin seurata kummallista esitystä, jossa luennoitsija alkaa yhtäkkiä kertoa norsuista, sitten vertailla toisten luennoitsijoiden painoja keskenään ja pissaavien pikkupoikien kuvien jälkeen kalvolla on pelkkä hymiö. Tässä vaiheessa luennoitsija toteaa, että jos joku ei vielä tajunnut, koe oli pelkkä neljännen vuoden opiskelijoiden järjestämä vitsi.

Ymmärsin ehkä vihdoin, miltä riparin 2008 pikkusista tuntui petoleikin jälkeen.

En ole vieläkään päättänyt, olisiko minusta ollut oudompaa, jos koe olisi ollut todellinen, siis verrattuna siihen tosiasiaan, että kaksi aivan oikeaa luennoitsijaa on lähtenyt mukaan noinkin huolella valmisteltuun trolliin. Täällä on outoa.

(Kävi vähän sääliksi eturivin kiinalaisia, jotka eivät meinanneet millään lakata kirjoittamasta koetta.)

2 kommenttia:

  1. :D Toi oli kuin suoraan jostain absurdista unesta (ainakin siihen asti kun luennoitsija tunnusti koko jutun vitsiksi)...

    VastaaPoista
  2. mullehan koko juttu meni ihan täydestä, kun ajattelin vaan, että tää on Ranska (ja vielä tekninen korkeakoulu!), ehkä tää on täällä ihan normaalia :D

    VastaaPoista