sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Ada, niin kuin se ohjelmointikieli



Tulee kaksi viikkoa siitä, kun tapasin ensimmäisen kerran aitoja ranskalaisia käpistelijöitä. Seuraus: viimeisen kahden viikon aikana olen viettänyt aikaa melkein jatkuvasti kyseisten ranskalaisten käpistelijöiden kanssa. Tulos: alan ehkä pikku hiljaa ymmärtää, mitä ihmiset puhuvat, ja ainakin voin sanoa, että olen tähän mennessä välttynyt siltä ikävältä vaihtaritilanteelta, jossa vaihtari ei vuoden aikana tutustu yhteenkään paikalliseen. (Näin meillä meni esim. Kreikassa, tosin ongelmana oli silloin myös kielimuuri. Ainoat kreikkalaiset, joihin olen ollut missään yhteydessä EVS-jaksoni jälkeen, ovat silloinen kreikanopettajamme, mahtavan kiva Alexandra, sekä Nastjan poikaystävä Jorgos. Harmittaa vähän vieläkin, vaikka tutustuinkin hienoihin ihmisiin muista maista.)

Vaikka yleisesti ottaen olenkin vielä kaikissa asioissa aika hukassa, tai siltä täällä suurimmaksi osaksi tuntuu, voin siis sanoa onnistuneeni edes jossakin. Minulla nimittäin alkaa olla tuttuja, jos ei nyt ihan kavereita, mutta ainakin sellaisia ihmisiä, joiden kanssa voin käydä ruokatunnilla syömässä ja jutella luentojen välissä. Tähän mennessä olen jopa tehnyt kerran avokadopastaa yhdelle kurssikaverilleni, eli suomeksi näin ihmisen vapaa-ajalla ilman mitään järjestettyä ohjelmaa. Kai tämä tästä siis lähtee.

Toki vaihtarien joukosta olen jo saanut sellaisia kavereita, joiden kanssa olen tehnyt enemmänkin juttuja, mutta pidän sitä vähän eri asiana. Kansainvälinen meininki on tietysti kivaa, siinä on oma viehätyksensä kun voidaan jutella siitä, miten asiat kenenkin maassa ovat ja vertailla omia fiiliksiä ulkomailla olemisesta. Kv-kavereissa on vielä sekin hyvä puoli, että heidän kanssaan voi tehdä hyvällä omallatunnolla turistijuttuja, mistä paikalliset eivät ehkä niin innostu. Tai sitten innostuvat. Itsestäni on kyllä hauskaa leikkiä turistia Helsingissä, ja yksi elämäni ehdottomasti parhaista hiihtokokemuksista on parikymmenhenkisen vaihtariporukan vieminen hiihtämään viime talvena. Itse en ole mitenkään erityisen hyvä hiihtäjä, joten täysin vasta-alkajien tahti oli minulle oikein sopiva.

Ehkä juuri tällaisista kokemuksista johtuen minulla on kuitenkin vaihtariporukassa ihan vähän tylsää. Tai ehkä pitäisi puhua suhteellisesta tylsyydestä: minua ei erityisesti innosta olla vaihtarien kanssa ihan vain kv-meiningin vuoksi, kuten varmasti monia muita, vaikka tapaamissani ihmisissä ei olekaan mitään vikaa. Ja olen hyvin onnellinen siitä, että olen löytänyt aidosti kansainvälisen porukan, enkä esimerkiksi vietä aikaa pelkästään oman kotimaani ihmisten kanssa, kuten monet kauempaa tulleet. Mutta kv-tunnelmassa ei ole minulle mitään niin kovin eksoottista. Kreikassa syksyllä 2010 olimme varsin sekalainen porukka, ja se tuntui minusta niin kiinnostavalta, että lähdin myöhemmin yliopistolla kv-tuutoriksi ja liityin englanninkieliseen teatteriryhmään. Joku on myös saattanut huomata, että seurustelen ulkomaalaisen kanssa, tarkemmin sanottuna maahanmuuttajan kanssa. Kv-tekemistä löytyy siis aika helposti Helsingistäkin, ja kesäopetuksen aikana ehdin tajuta, etten lähtenyt hakemaan täältä kansainvälistä Eramus-kokemusta. Lähdin nimenomaan tutustumaan ranskalaisiin ja puhumaan ranskaa.

En yritä tällä sanoa, että pitäisin ranskalaisia jotenkin kiinnostavampina kuin suomalaiset tai muunmaalaiset, tai että Suomessa olisi mielestäni tylsää. Mutta kun nyt kerran vaihtoon lähdin, lähdin tutustumaan tähän maahan ja viettämään aikaa myös Erasmus-kuplan ulkopuolella.

Onneksi informatiikan laitos on täällä kiva ja järjesti melkoisen paljon fuksiohjelmaa. Iso osa kolmannen vuoden opiskelijoista on uusia, koska ensimmäiset kaksi vuotta on käytävä jokin insinööreilyyn valmistava koulutus, ja erikoistumisala oman aineen kursseineen valitaan vain kolmeksi viimeiseksi vuodeksi. Moni on siis vasta muuttanut Lyoniin eri puolilta Ranskaa eikä tunne täältä ketään. (Ranska on myös aika laaja käsite, koska Ranskasta kotoisin oleva voi edelleen nykymaailmassa tulla esimerkiksi Afrikasta tai Etelä-Amerikasta.) Joillakin on aika paljonkin taustaa ohjelmoinnista, jotkut taas ovat kuten minä eivätkä ole koskaan aikaisemmin ohjelmoineet. Vaihtarit eivät ole ainoita kv-taustaisia opiskelijoita, vaan koko tutkintoa suorittamassa on monia ulkomailta kotoisin olevia. INSA:n virallisen tilaston mukaan noin 30 % kaikista opiskelijoista on ei-ranskalaisia, ja koulu pitääkin itseään varsin kansanvälisenä.

Tuutorit olivat siis valmistelleet meille ohjelman, johon kuului ensimmäisen viikon aikana joka ilta jotakin: baareissa käyntiä, petankin pelaamista, lautapelejä, pizzan syöntiä ja kaupunkisuunnistusta. Viime viikonloppuna lähdimme eräänlaiselle fuksileirille.

Perjantaina varsinaiset luennot loppuivat jo kahdeltatoista. Kävimme syömässä ja palasimme luentosaliin kahdeksi kuuntelemaan meidän vuosikurssiamme sponsoroivan firman esitelmää. Käytäntönä ilmeisesti on, että jokaista vuosikurssia kohti valitaan yhtiö, joka toivoo saavansa opiskelijoita harjoitteluun ja töihin. Firma maksaa kaikenlaista kivaa kolmen vuoden opintojen aikana ja saa palkkioksi mainostaa itseään melko vapaasti yliopisto-opetuksen yhteydessä. Maksoimme itse viikonlopun leiristä 28 euroa per henkilö, millä tuskin katetaan edes matkakuluja lähes kolmen tunnin bussimatkalta suuntaansa kahdella bussilla. Maksuun kuitenkin sisältyi, kiitos firman, myös leirikeskusmajoitus, ruoka, ohjelma ja alkoholi sekä jokaiselle oma t-paita. Kukaan ei tainnut varsinaisesti vakuuttua firman esitelmästä, sillä se oli vähän kömpelösti tehty. Videolla työntekijät kertoivat työstään tyyliin: ”Niin, nimeni on Lucas ja olen… analyytikko. Joten työhöni kuuluu, siis, työskentelen lähinnä analyysejä tehden…” Itselleni jäi vähän epäselväksi, mitä firma ylipäätään tekee. Uskon kuitenkin, että aika moni kiinnostuu hakemaan firmalle vähintään harjoitteluun, koska ilmeisesti harjoittelupaikan saaminen ei ole kovin helppoa.

 Esitelmän jälkeen saimme kuohuviiniä ja hienot firman mainostermosmukit. (Kyllä teekkareilla on aina kaikki paremmin!) Vähän neljän jälkeen pakkauduimme busseihin. Itse menin ”rauhalliseen bussiin”, mikä osoittautui huumoriksi, ja koko matka laulettiin teekkarilauluja. Turhauttavaa, koska tykkään laulaa, mutta osaan suomalaisistakin teekkarilauluista tasan yhden. Päämäärä oli salattu meiltä fukseilta, mutta löysimme itsemme lopulta vuoristosta. Illalla syötiin ja ruuan jälkeen oli leiribileet, joihin en itse jäänyt, koska väsytti.

Lauantaina saimme taas ruokaa, ja iltapäivällä pidettiin eräänlainen leirikilpailu, jossa pääsimme muun muassa kokoamaan tietokoneen näppäimistöä, pelaamaan tukkihumalaa, leikkimään sumopainia puhallettavissa puvuissa ja suureksi yllätyksekseni pelaamaan mölkkyä. Mölkky oli siis ihan oikea suomalainen mölkky, joka meille esiteltiin vaihtoehtoisella nimellä petanque finlandaise. Jotenkin maailma on jälleen kerran pieni. (Kreikassa menimme kerran kuuntelemaan paikallista kansanmusiikkia. Kävi ilmi, että bändissä oli kaksi suomalaista, joten yhtye esitti myös esimerkiksi Säkkijärven polkan.)

Lauantai-iltana meillä oli vähän iltaohjelmaa, jonka yhteydessä luulin iltapäivän ryhmääni pyydettävän eteen. Menin siis eteen, mutta selvisi, että kyse olikin jostakin muusta jutusta. Tapaus ei varmasti haitannut ketään muuta kuin minua, mutta olin yleisesti ottaen aika väsynyt ja turhautunut siitä, miten vaikea minun on ymmärtää mitään, mitä ympärilläni tapahtuu. Aivoni siis sanovat ”oveload overload overload” ja jätin myös lauantai-illan supermegaeeppiset bileet väliin, koska jäin mieluummin huoneeseen mököttämään. Sunnuntaina fiilis oli vähän parempi, kävimme ihailemassa vesiputousta ja lähdimme takaisin kotiin. (Selvästi nähdään siis, etten ole vielä oikein teekkaroitunut, kun jätin kahdet ilmaisen alkoholin bileet väliin.)

Kuvia viikonlopulta ei valitettavasti ole, koska kamera suositeltiin jätettäväksi kotiin, kun lukollisia kaappeja ei ollut. Ei minulta ole kyllä koskaan esimerkiksi ripareilla kadonnut mitään, mutta tottelin, koska Ranskassahan on vaarallisempaa kuin lintukoto-Suomessa. Eikä kyllä lopulta kenelläkään ollut kameraa, moni oli jättänyt kännykätkin kotiin.

Tämän viikon olen istunut luentosalissa ja yrittänyt ymmärtää, mitä aihetta kursseilla käsitellään. Se tuntuu aika vaikealta ja kirjoitan ehkä aiheesta vielä erillisen angstauspostauksen. (Tunnen itseni Don Rosaksi, kun pitää joka ikisen jutun loppuun laittaa, että ”jatkuu seuraavassa numerossa”, koska asiaa on liikaa, ja sitten kaikki kiinnostuneet joutuvat odottamaan vähintään viikon, että selvää, mistä oikein puhun.) (Voisi tietysti kuvitella, että on positiivista tuntea itsensä Don Rosaksi.)

Otsikko, koska ohjelmointikieli ADA:n ja mahtavan kukkopaidan ansiosta melkein kaikki oppivat nimeni heti ensimmäisellä kerralla. Niille, jotka eivät ole kukkopaitaa nähneet: sain viime vuonna matemaatikoilta synttärilahjaksi paidan, jossa on Netan piirtämä kuva kukosta ja suora sitaatti Topologia I:n kirjasta: ”Joukoksi A kuuluu X:ään on määritelty (A, d_A), missä d_A on d:n indusoima metriikka”. Ainoa miinuspuoli on, että kaikki haluavat tietää, mitä paidassa lukee. Yritä sitä sitten kääntää ranskaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti